Center for Liberal Strategies

18 ноември, 2010

Поредна отбелязка за БВП данните

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 01:08

Това е само кратко отбелязване на факта, че явно огромната работа по ревизирането он НСИ на данните за БВП, особено на тримесечно ниво, май е поприключила. Причината да го мисля е, че през изминалата седмица най-после на страницата с данни за БВП бяха качени новите версии на неизгладените тримесечни данни по производствения метод и по метода на разходите за крайно ползване.

Основната новост е, че вече данните за “индекс на физическия обем, съответно тримесечие на предходната година = 100″ са консистентни с данните за данните за реалния БВП и БДС в константни левове от 2000. Преди това проблемът беше, че индексите на физическия обем показваха един реален растеж (примерно спад на второ тримесечие на 2010 спрямо второ тримесечие на 2009 с 1.4 %), а данните за БВП в константни левове показваха друг растеж (положителен растеж от 0.5 % за същите две тримесечия) и това беше валидно за всяка година след 1996. Доколкото и двете неща показват едно и също нещо - реалните промени в икономиката, т.е. промените след елиминиране на динамиката на цените - би трябвало да показват и един и същ растеж и това разминаване ме притесняваше.

Сега проблемът е елиминиран и данните са вътрешно консистентни. Това, което се е случило, е, че новите, ревизирани данни за БВП, както номиналния, така и за този по константни цени от 2000, са станали база за преизчислението на индексите на физическия обем.

Добрата новина е, че явно работата по почистването и подреждането на къщичката на българските национални сметки продължава.

Не че някога е възможно да свърши…Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress