Center for Liberal Strategies

14 октомври, 2009

И изведнъж… нямало било “научен” консенсус по климата

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 09:31

Седи си човек и извъднъж тресне някоя изненада. Преди няколко месеца за друг постинг тук получих здравословна доза критики за това как хората, поставящи под съмнение постигнатия с толкова труд “научен” консенсус* за причиненото от човека чрез въглерод глобално затопляне, са лоши. И най-внезапно този консенсус беше доста безпардонно поставен под съмнение не от кой да е, а от една от най-влюбените в в темата за затоплянето медии - британската обществена BBC - в доста обширен материал, публикуван на 9 октомври. Силно препоръчвам цялостното му прочитане, макар той само леко да погалва повърхността на айсберга по повод все по-задълбочаващата се липса на консенсус по фундаменталните причини за напоследъшната динамика на климата.

Но все пак, за тези, които нямат време да четат всичко, привеждам свободен мой превод на последния абзац на автора Пол Хъдсън:

“Едно нещо, обаче, е сигурно. Изглежда, че дебатът за причините за глобалното затопляне съвсем не е завършил. Всъщност, човек би казал, че той тепърва ще се сгорещява.”

Не че това е кой-знае какво откритие за всеки, който поне малко е пребродил световната мрежа по този въпрос. Новината е, че тази съвсем очевидна истина най-после се появи в голяма световна медия.

*Кавичките около “научен” в това словосъчетание имат нужда от обяснение. Науката е метод за познание, чиято основа е несъгласието, постоянното и упорито поставяне на всичко под съмнение и непрекъснатата проверка и преразглеждане дори на най-утвърдените и широко приети идеи. В този смисъл “научен консенсус” е оксиморон. Ако нещо е консенсус, то не може да бъде наука. Ако нещо е наука, то не може да бъде консенсус.Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress