Center for Liberal Strategies

16 април, 2013

Политическа заушка: Цветанов или Борисов да понесат отговорността?

Публикувано в: Uncategorized — Daniel @ 07:56

Защитната теза на ГЕРБ в поредния скандал с незаконни подслушвания е да прехвърли отговорността за случилото се върху служители на МВР или ДАНС. Тези служители безспорно трябва да понесат дисциплинарна и наказателна отговорност. Но първият истински важен въпрос е за политическата отговорност за случилото се. А тя е пряко на Цветан Цветанов и косвено на Бойко Борисов, който превърна вътрешния си министър в стожер на цялото управление и безрезервно стоеше (и стои) зад него. Оправдания от рода на това, че Цветанов или Борисов не са знаели за случващото се след скандалите с Ваньо Танов изглеждат странно. Те явно са обитавали друга планета.  Но дори и това да е така, политическа отговорност за безхаберие и лошо управление (пък било то и поради космически туризъм), трябва да бъде понесена.

Затова, нека ГЕРБ не концентрират цялата си защита върху Цветанов – неговият казус вече е ясен и прокуратурата потвърди, че в МВР са се вършили беззакония и дори престъпления. Това е достатъчно за оттегляне на Цветанов поне временно от политиката. Нека Борисов представи своето виждане за собствената си отговорност, обаче. Той неволна фасада и прикритие на беззаконията ли е бил? И той ли нищо не е знаел за случващото се (както твърди Цветанов)? Мълчанието в тази ситуация е недопустимо.

Всичко това касае само политическата отговорност. Наказателната отговорност е друг проблем и тук трябва да изчакаме прокуратурата, за да видим дали има доказателства за престъпления (и от кого те са извършени). За политическата отговорност за лошо управление с особено опасни последици в ключов сектор като сигурността няма какво да се чака, обаче. Нужни са ясни отговори!Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress