Center for Liberal Strategies

12 юли, 2012

Кейнс и контекстът 2

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 10:45

И така, продължаваме с контекстуалния г-н Кейнс, като целта е да демонстрираме, че всяко негово цитиране извън конкретния контекст, към който се отнасят думите и мненияте му, може да бъде силно заблуждаващо и дори опасно.

Втори цитат, направен напоследък доста известен от Пол Кругман:

“The boom, not the slump, is the right time for austerity at the Treasury.” (”Бумът, не спадът, е правилното време за строги икономии в хазната”).

Прекрасен цитат. Още по-прекрасен е неговият контекст.

Това е цитат от писмо на Кейнс до лондонския вестник Таймс, публикувано в притурката “The Living Age” през март 1937. Самият цитат е по средата на втората колонка на стр. 11 от притурката. Съвсем малко по-нагоре се намира заглавието на сегмента, към който се отнася цитатът и то не е “Какво да правим при спад”, а е… “Boom Controls”, т.е. как да контролираме бума. Та при бум, казва Кейнс, хазната трябва да прави “строги икономии”. Кейнс не ни казва какво трябва да прави хазната при спад. При това от целия контекст на писмото става ясно, че под “строги икономии” Кейнс има пред вид не свиване на бюджетни дефицити, а трупане на бюджетни излишъци и резерви.

Този контекст може да бъде намерен в началото на писмото на Кейнс, преди да се стигне до легендарния цитат. Още с първото си изречение, той казва, че, слава Богу, Англия вече е изпълзяла от спада (Великата Депресия) и още не е достигнала нива на възстановяване, които да се определят като бум. Именно в този момент, казва Кейнс, трябва да мислим за избягване на нов спад. Нека повторим: според Кейнс политиките за избягване на спадове се провеждат по време на бумове! И начинът да постигнем избягване на нов спад е активно, със средствата на макроикономическата политика, да изваждаме гориво от растежа, да охлаждаме икономическия ентусиазъм, да правим бюджетни излишъци и да трупаме фискални резерви с ясната цел да забавяме идващия разрастващия се бум.

Това е изключително важно в светлината на днешните световни дебати по макроикономическата политика, в които се мотае думичката “austerity”. Днес тази дума не е определена - готов съм да дам награда на този, който ми посочи някакво доминиращо и възприето от всички участници в дебата определение на тази дума. В днешно време тя се е превърнала в дума-вампир, която е празна откъм рационално съдържание, но пълна откъм емоционални внушения и нейното използване от която и да е страна по спора просто изпразва и него от разум. Но през 1937 г-н Кейнс има съвсем ясно и точно определение за “строги бюджетни икономии”, и то е генериране на бюджетни излишъци. Забележете, за Кейнс “строги икономии” НЕ Е да си намалиш бюджетния дефицит. “Строги икономии” е целенасочено, нарочно, да генерираш бюджетни излишъци, нарочно да изваждаш част от наличните оскъдни ресурси на обществото от оборот събирайки повече приходи и правейки по-малко разходи. Целта на това нарочно, целенасочено поведение на “лишения” е двояка. Първата цел е да се охлажда бума, защото както Кейнс е абсолютно наясно разгорещяването на нещата по време на бум е силно противопоказно и само прави последващия спад още по-катастрофален. Втората цел е да се трупат запаси от реални, готови за ползване, ресурси под контрола на хазната, така щото когато неминуемо един ден дойде спадът, спадащото частно търсене да бъде поне донякъде заместено от ръст, финансиран от тези спестени ресурси, на публичното инвестиционно (не и потребителско, според Кейнс) търсене. Със своята фраза, придобила легендарен статус, всъщност Кейнс ни казва, че правилният момент да се трупат публични резерви (това е нещо различно от да се намаляват дефицити) са добрите времена, не лошите.

Всъщност, писмото на Кейнс не е препоръка какво да се прави с вече отминалата Депресия, а какво да се прави с очаквания от него да настъпи съвсем скоро бум на икономиката. И препоръката му е: охлаждай чрез строги икономии, бюджетни излишъци и трупане на резерв, който при последващо неминуемо ново забавяне на икономиката да може да бъде използван. Именно това е начинът “да се избегне спадът”, което е и самото заглавие на писмото му.

Да обобщим. С този си цитат Кейнс казва, че режим на строги икономии, бюджетни излишъци и трупане на фискални резерви е точната, правилната политика по време на икономически бум, при това той визира тази политика като основен стълб на макроикономическото стабилизиране, без което спад подобен на Великата Депресия не може да бъде сериозно избегнат.

А днешната ситуация в света е следната. Водещи световни икономики са силно потиснати или в рецесия, но през предходния период на бум те правеха точно обратното на това, което Кейнс препоръчва в това писмо. Те непрекъснато разширяваха бюджетните си дефицити до невиждани в мирни времена размери, трупаха дългове в невиждани в историята размери. Те ентусиазирано наливаха гориво в обезумяващия огън на бума и не натрупаха никакви резерви, които едновременно да охлаждат прекомерностите на добрите времена и да са буфер за лошите. След което дойде спадът.

Какво би препоръчал Кейнс в този контекст? Това писмо по никакъв начин не ни го казва. То е препоръка какво да се прави при бум. То не е препоръка какво да се прави при спад след като си проспал бума и си се държал напълно противопоказно. Да се използва този цитат днес, след тоталния провал на държавите да се държат според съвета на Кейнс по време на предходния бум, е да се препоръчва след дъжд качулка. Буквално.1 Коментар »

  1. [...] Кейнс и контекстът 2 [...]

    Pingback от Избрано – 16.07.2012 — 16 юли, 2012 @ 09:02

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress