Center for Liberal Strategies

12 март, 2012

Към 12 март България е с най-евтин бензин в Европа

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 03:00

През последните седмици се разразиха протести срещу цените на горивата. В първоначалните моменти на тези протести, се твърдеше, че българите се радват на един от по-скъпите бензини и един от най-скъпите дизели в Европейския Съюз. Дори преди две седмици лично участвах в едно радиопредаване, където се цитираха данни, че в ЕС има 12 страни, в които дизелът е по-скъп от този в България. Момчетата (много свестни, между другото), които го твърдяха, ми цитираха сайта energy.eu. На следващия ден аз отидох там и си свалих данните. Те са за крайната цена на литър бензин Евро95 и литър дизел, като нарочно си свалих таблиците, в които са дадени по разбивка - цена на доставения петрол, т.нар. марж (за него по-долу), акциз и ДДС. Та към 2012-02-28 нещата изглеждаха така:

Описанието на ситуацията е следното: към края на февруари 2012 сред 27-те членки на ЕС има 2 с по-евтин бензин (Кипър и Румъния) и 8 с по-евтин дизел - което значи, че без проблем няколко дни по-рано е могло да бъдат и 12.

Най-любопитното в тази табличка са двете колони с маржа. Маржът обхваща всички разходи по преработката на суровия петрол и по доставката на горивото до колонките в бензиностанциите, включително заплати, други производствени разходи, складиране, транспорт и печалбите на всички участващи по веригата предприятия и търговци. Към края на февруари 2012 този марж, като процент от крайната цена, е най-висок в България както при бензина, така и при дизела. С малко, но най-висок.

Това само по себе си е любопитно за анализ, но моето внимание беше насочено другаде. Нещо, което често се забравя в България, е простият факт, че цените са силно променлива величина. Преди две седмици те изглеждаха така. Днес, обаче, изглеждат другояче:

Първо, средните цени за ЕС (проста средна от 27-те, нямам време да се опитвам да ги претеглям) почти не са се променили - бензинът е поскъпнал с 1 евроцент, дизелът не е мръднал. В България за тези две седмици бензинът е поевтинял с 2.6 евроцента, а дизелът - с 4.7 евроцента. При бензина това почти изцяло се дължи на спад в маржа. При дизела над половината спад се дължи на маржа, но също отчасти на спад в суровината и в резултат на тези два спада - и в ДДС.

Второ, към 2012-03-12 България е с най-евтиния бензин Евро95 в Европа. При дизела има две страни с по-евтин от българския - Литва и Люксембург.

Трето, което поне за мен е особено любопитно, маржът като процент от крайната цена вече далеч не е най-висок в България. Маржовете и за бензина и за дизела спадат в България с малко - един до два процентни пункта. Но, много интересно, в редица страни в Европа скачат значително. Само за две седмици дяловете на марожвете в крайната цена в над 10 страни са станали по-високи, отколкото в България.

От това мога да направя само един смислен извод - че нещата в тези пазари явно са и силно, и бързо променливи, дори при доста постоянна цена на суровината. Сигурен съм, че още утре тази таблица може да изглежда различно.Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress