Center for Liberal Strategies

6 януари, 2012

Внезапна изненада откъм Евростат с безработицата

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 04:14

Живее си човек спокойно и изведнъж - трас! и балтия с ревизия на данните. За разлика от НСИ, които публикуват данни за безработицата само на тримесечие въз основа на извадковото изследване на работната сила, Евростат пуска и месечни сезонно изгладени данни на коефициента на безработица.

Публикуваните данни от миналия месец показваха непрекъснато нарастващ коефициент на безработица в България, като за Октомври 2011 той надминава сериозната кота от 12% и достига 12.1%. По таблицата в прессъобщението на Евростат става ясно, че това отразява постоянно, почти с еднаква скорост, нарастване на коефициента на безработица. Въз основа на което се направиха и редица коментари и опити за анализи на ситуацията.

Това стана на 30 Ноември 2011.

И изведнъж днес, на 6 Януари 2012, тъкмо за Богоявление, се явяват нови данни. Не само нови, но тотално обратни. Виж графиката:

Новата реколта данни обхваща и Ноември (виж по-долу), но от месеците, които по прессъобщението се покриват (сега ме е яд, че преди месец не си свалих тогавашните пълни данни на Евростат и сега трябва да ползвам само наличното в прессъобщението) е очевидно, че в новата реколта данни сезонно изгладения коефициент на безработица непрекъснато намалява за периода Април-Октомври непрекъснато и с почти еднакво темпо. Само месец след предишната публикация коефициентът на безработица в България за Октомври 2011 се е променил с 1.3 процентни пункта!

Какво става тук? Не знам. Само отбелязвам факта.

Само на края, за да се придържам към принципа данни да се гледат винаги и в малко по-дълга перспектива, давам реда на сезонно изгладения месечен коефициент на безработица в България според Евростат към 2012-01-06:

Ако това отразява действителността (очевидно при такива драстични ревизии само в рамките на месец, това е голямо “ако”), то безработицата е обърнала тредна и е в процес на много лек спад през цялата 2011 година. Което, ако е действителност, прави много коментари и опити за анализи силно неадекватни.Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress