Center for Liberal Strategies

1 април, 2011

Ръст на доходите в столиците на ЕС

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 04:56

Оня ден качих на блога една графика, ето тук, в която разправях историята как София е настигнала по продукт на калпак в паритетни евро средното ниво на ЕС. Получиха се доста коментари, предимно във фейсбука, на тази тема, като един от въпросите беше как се сравнява София не със средното за ЕС, а с останалите столици.

Та в отговор на този въпрос направих бърза проверка. Бърза в смисъл, че не съм успял да изчисля “среден” продукт на столиците, защото трябва да претеглям суровите данни с тези за населението, не е невъзможно, но няма време. Просто взех кумулативното нарастване на продукта на столиците в паритетни евро за периода 1997-2008. Графиката е по-долу, столиците са подредени в низходящ ред, започвайки от Букурещ с близо четирикратно нарастване на продукта на калпак:

Само да отбележа, че за Малта (предпоследната) данните започват от 2000, а за Копенхаген съм го оставил празно, защото по някаква причина за него данни има само от 2006 насам. Запазил съм и кодовете на Евростат за всеки един от тези региони, ако някой иска да провери.

Та и при столиците работи процесът на настигане - най-бедните растат най-бързо.Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress