Center for Liberal Strategies

4 април, 2011

ВСИЧКО поскъпва? Наистина?

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 07:35

В петък в “Панорама” в студиото настана едно твърдение, че в България ВСИЧКО поскъпва. Всичко без изключение. Аз лично не бях убеден, че това е точно така, но на място не разполагах с конкретни данни. Разбира се в удобството на интернет тези данни са незабавно налични - например тук - и показват следното. В наличния в интернет файл на НСИ с индекса на потребителските цени най-подробното ниво на докладване на цените включва 97 стоки и стокови групи на нивото на шестцифрения код. Вземам периода от юни миналата година насам, последните данни са за февруари, значи 8 месеца - именно тези, за които се твърди, че инфлацията била едва ли не незапомнена.

От 97 позиции, за тези осем месеца инфлацията е над 10 % при 11 позиции. При други 21 позиции инфлацията е над 2 %. При 37 позиции тя е между нула и 2 %. При пет позиции е на практика нула. При 23 позиции е отрицателна. Последните 28 позиции - тези с нулева и отрицателна инфлация - са показани на графиката по-долу.

Нека обобщим. Има 97 позиции. При една трета от тях има сериозна инфлация за последните осем месеца с данни. При малко над една трета има с нищо незабележителна инфлация под 2 %. При малко под една трета има нулева инфлация или спад в цените.

В светлината на тези данни обобщението “ВСИЧКО поскъпва” звучи… как да кажа… твърде неубедително.Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress