Center for Liberal Strategies

20 октомври, 2010

Държавата като крадец

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 11:12

Току що след заседанието на Министерски Съвет излезе информацията, с източник самият министър на труда и социалната политика, че държавата има намерение, а Министерски Съвет вече дори е взел решение, да открадне парите на хората в професионалните пенсионни фондове.

Ако някой се сеща за дума, различна от КРАЖБА, която да описва случващото се, да ми се обади, страшно много бих искал да намеря не толкова ясна и потискаща дума.

И понеже много думи ще се изприказват, тук искам да сведа нещата само до цифри. Цялото оправдание на всичко, което в момента се прави с пенсионната система, е да се увеличат собствените приходи на НОИ. От всички приказки става ясно, че очакването на министъра е през 2011 собствените приходи на НОИ да се увеличат с 500 милиона лева.

Към момента в проекто-закона за държавния бюджет се предвиждат приходите на НОИ от осигурителни вноски за 2011 да бъдат 3.670 млрд лв - това е видно на табличката на стр. 59 от доклада на Мин Фин към проекта за закон за държавния бюджет за 2011. Следователно 500 милиона повече са 4.170 млрд лв.

Явно това са сметките, идващи откъм НОИ или откъм социалното министерство и в очакване именно на този половин милиард вноските и праговете се вдигат.

Към този половин милиард трябва да се добавят и близо половината милиард кражба от личните сметки на хората в професионалните фондове (данните за натрупаните по личните сметки средства за всички фондове могат да се свалят от сайта на комисията по финансов надзор). Така на практика извън неданъчните приходи и трансфера и субсидията от републиканския бюджет, се очаква в НОИ да постъпят около 4.650 млрд лв.

Това са цифрите на този етап. Явно никакви дискусии, дебати, аргументи, контра-цифри и обосноваване на други очаквания не могат да ги променят. Политическото решение за всигане на осигуровките и за кражба на личните партиди на хората е взето. Едно от нещата, които може да се направят сега е да проследим дали прогнозите за увеличени собствени приходи на НОИ ще се сбъднат. Това може да се следи с данните за изпълнението на националния и съставните бюджети, които излизат в края на всеки месец ето тук.

Другото нещо, разбира се, е всеки един от над 230 хиляди осигурени с лична сметка в професионалните пенсионни фондове да даде държавата под съд както в България (на мен поне силно ми намирисва на нарушаване на конституцията), така и в Страсбург, където решението може да се позабави, но е абсолютно ясно какво ще е, а и наказателните лихви ще са щедри.

Ще гледаме, ще видим, и после ще коментираме.3 Коментара »

 1. 100% подкрепям написаното по горе.

  Владимир Каролев

  Коментар от Vladimir Karolev — 20 октомври, 2010 @ 02:31

 2. Герберските к…и са крадци и мошеници!Герб не е партия,а бизнес група !

  Коментар от Нека ЩЕ — 31 октомври, 2010 @ 11:08

 3. [...] хората – нещо, за което през октомври дума различна от КРАЖБА не можах да намеря – беше обявено за [...]

  Pingback от Center for Liberal Strategies » Три пъти „УРА!“ за Решение 7/2011 на Конституционния Съд — 6 юни, 2011 @ 11:21

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress