Center for Liberal Strategies

23 септември, 2010

Любопитно твърдение за Маркс

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 08:58

Чета си Хайек и налитам на едно много интересно твърдение. То се намира в самия край на апендикс Б на “Фаталното високомерие” и е следното (преводът е мой с всички прилежащи извинения):

“Заслужава да се отбележи, че, както посочва Йоахим Райг (в своя Увод към испанския превод на есето на О. фон Бьом-Баверк върху Марксовата теория на експлоатацията (1976)), изглежда сякаш след запознаването си с трудовете на Джевонс и Менгер, самият Карл Маркс напълно изоставя по-нататъшната си работа по капитала. Ако наистина е било така, неговите последователи очевидно не са били мъдри колкото него.”

Въпросът наистина ли е било така е особено итнригуващ не толкова от идеологическа гледна точка, колкото от гледна точка на историята на икономическата мисъл. Но за съжаление цитатът на Хайек не дава много възможност да се проследи тази публикация. От моите търсения Йоахим Райг е вероятно Хоакин Райг Албиол, утвърден преводач на Австрийската школа на испански, но все още не мога да открия конкретния текст, пък и не знам испански. Остава безкрайно любопитно как Райг стига до това твърдение, по-точко каква е документалната база за него - писмо ли, дневник ли, бележки по полетата на книги на самия Маркс, или спомени на негови близки или познати?

Но въпросът е важен, защото ако Маркс наистина се е отказал от разработването на капитала след прочита на Менгер и на Джевонс, това означава фундаментално интелектуално признание от негова страна на превъзходството на маргиналната утилитарна теория на капитала над неговата, основана на трудовата теория за стойността.

Ще продължавам да търся.Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress