Center for Liberal Strategies

18 май, 2010

Уф, изясни ми се!

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 09:33

Миналият вторник ме тресна новината, че България вече не била най-бедната страна в ЕС, Латвия били по-зле от нас. После подочух, че не само това, ами и Румъния…

Стресирах се страшно, защото по измерванията, които аз ползвам, а именно среден национален доход на калпак по паритет на покупателната способност, последните налични данни (за 2008) показват такива разлики с тези две страни, че никаква икономическа криза не може да обяснява подобна промяна и тя би могла да се дължи само на мощни ревизии на данни.

Вчера и днес успях да се заровя. Първо открих новината и са оказа, че тя идва от бТВ в репортаж, излъчен сутринта на 2010-05-11. По чудесната българска традиция в репортажа такива подробности като източник на информацията не се споменават, ние сме над тези неща… Но поне става ясно, че думата не е за бедност на средния човек, а за пропорцията бедни хора сред населението като цяло.

Това ме насочи към вероятността данните да са от някое от социалните изследвания на ниво ЕС. След леко поразтърсване източникът беше открит: брой 9/2010 на “Статистики на фокус” на Евростат, в който e обобщена информацията за резултатите за 2008 от Изследването на доходите и условията на живот (под изследване тук се разбира извадкова социология).

Та коректната новина не е, че България вече е третата най-бедна страна в ЕС. Коректната новина е, че по последни данни за 2008 пропорцията българи, застрашени от бедност (английският термин е at-risk of poverty) е третата най-висока за ЕС и е по-ниска от тази в Латвия и Румъния. Кой е застрашен от бедност зависи от условията в самата страна и стандартът не е общоевропейски. Примерно за България излиза, че беден и застрашен от бедност е този, който има доход до 3000 паритетни евро на година, което означава по пазарен курс около 1200 евро, или около 2400 лева - това прави около 200 лева на месец.

Това, че България излиза на трето място по пропорция застрашени от бедност по никакъв начи не означава, че средният българин не продължава да бъде най-беден в ЕС. И това може да се промени скоро само при сериозни ревизии на данните за БВП или за паритетния курс на лева към еврото.

Виж, в по-дългосрочен план това може да се промени и с по-бърз растеж, но кой ти мисли за дългосрочни неща днес…1 Коментар »

  1. Напълно съл съгласен, но искам да обърна внимание върху въпроса с ревизиите. Именно две такива (и то доста значими) предстоят пред българските данни за БВП на глава по ППС - и могат сериозно да променят разликата ни с Румъния. Първо, по някое време тази година (всъщност трябваше на 11. март) НСИ ще ревизира тримесечните данни за БВП, а с това и годишните, от 1995 г. до 2008 г. (което ще повлияе и на данните за миналата година, разбира се). Ревизията се налага заради промяна в методологията - май ще използват chain-linked метода, но не съм сигурен - и това може да увеличи обема на БВП с 1-2% (поне това се случи в Естонската статистика, когато миналата година промениха методологията си (и те минаха на chain-linked метода).
    Другата, може би още по-голяма ревизия, която индиректно ще засегне БВП на глава от населението е преброяването догодина. Тъй като до скоро НСИ не изнасяха данни за външната миграция (а и сегашните не са пълни), най-вероятно ще се окаже, че населението е доста по-малко от сегашните 7,6 милиона (както се случи през 2001 г.). Според Econimist Intelligence Unit, населението ни е със сто хиляди души по-малко от официалните данни именно заради емиграцията. Според изчисленията на американското бюро по преброяванията (Census.org), хората у нас дори са 7,2 милиона. Каквато и да се окаже истинската цифра, тя със сигурност ще е (доста) по-малка от сегашната и с това ще вдигне показателя БВП на глава от населението.
    Ето как догодина може да се окаже, че всъщтност не сме най-бедната страна в ЕС или поне че сме стопили голямата в момента разлика с Румъния (но все още в рамките на статистическата грешка).

    Коментар от Георги Кънчев — 19 май, 2010 @ 08:54

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress