Center for Liberal Strategies

17 април, 2010

За г-н Доган и прокурорската проверка

Публикувано в: Uncategorized — Daniel @ 01:38

Поздравления за българската прокуратура, че все пак реши да провери водородния хонорар на г-н Доган! Дано само това решение да не е взето единствено с цел спешно почистване на името на иначе именития политик. Тъй като разследванията на политическата корупция са винаги сложни, дори когато тя е очевидна, на вниманието на прокурорите предоставяме два поучителни казуса от Франция – родината на едни от най-изтънчените противозаконни схеми в политическите финанси.

 

1.      Открийте приликата:

Г-жа Xavière Tiberi – като съпруга на кмета на Париж Жан Тибери (1995-2001 г.) –  получава скромен (по нашите мащаби) хонорар от 200000 франка (около 30,000 евро) за написването на доклад по въпросите на франкофонията за общинския съвет на един от департаментите. Докладът, със своите 36 страници, разсмива цяла Франция, тъй като освен че е пълен с правописни грешки, очевидно е компилация от вестникарски изрезки. Вместо да бъде поощрена за находчивостта си и чувството си за хумор, госпожа Тибери бива сериозно разследвана, обаче (с претърсвания на дома, откриване на незаконно оръжие и пр.). (Между другото, съществуват подозрения, че докладът на г-н Доган, който още не е видял бял свят – може би защото се пише в момента - най-вероятно също има подобен развлекателен характер. Дори и по-силно изразен такъв, защото българите се разсмяха и без да са го видели). В крайна сметка г-жа Тибери избягва присъдата по този случай по формално-процедурни причини, макар че председателят на общинския съвет, дал й хонорара, бива осъден за корупция – а за нея са нужни две страни, нали? Във Франция госпожата често бива окарикатурявана, като вулгарна и алчна жена.

 

2.      Скандалите в Ile de Paris:

Някой би казал, че г-н Доган не бива да се притеснява от подобни сравнения, тъй като хонорарът на г-жа Тибери е от публичен орган, а неговият – макар и много по-необяснимо огромен – е все пак от частен институт, който изглежда е изразходвал всичкия си финансов ресурс в замяна за безценна интелектуална собственост. Имали бол пари – платили, както би се изразил друг един консултант.

Обърнете внимание на следния казус, обаче. Регионалния съвет на Ile-de-France става обект на около 40 разследвания, които показват, че 2% от плащанията на компаниите по сделки с държавни поръчки (ремонт на училища) са се връщали до политическите партии или като легални дарения или като (внимание!) плащания на политици и членове на партиите за фиктивни услуги по договори, някои от които граждански, а и много трудови. Парите били пропорционално разделени - 1.2% за RPR, 0.8% за Социалистите. Michel Giraud, президент на региона, е бил най-важният заподозрян. Фирмите, които са признали участие в практиката са били:  Sicra, Baudin Châteauneuf, GTM, Bouygues, Nord-France, Dumez, Chagnaud, Fougerolles.

През март 2005 г. Michel Giraud бива осъден четири години условно, и на глоба от 80 000 евро; Michel Roussin, бивш началник кабинет на Ширак, получава четири години условно и 50 000 евро глоба плюс загуба на правото да гласуват за определено време. Общо 46 души получават присъди. Тук имаме фиктивни договори към частни компании за политици: приликите като че ли се увеличават.

Има разбира се и една разлика. Франция е държава.

Сериозно погледнато, обаче, може би е редно да се изпратят екипи от прокурори, които да проучат в детайли френския опит, както и да се поканят екипи от френски експерти по определени случаи, като този с г-н Доган. Франция направи реформи през 90-те години, които вече дават значими резултати. Тъй като има много прилики между нашите правни системи и корупционните ни проблеми, струва ми се, че Франция би могла да ни помогне много в тази област. Случаят с Борилски доказа ползите от сравнението на наказателните процедури в двете страни. Ето и една много хубава статия, която прави преглед на френската наказателна антикорупционна система:  http://www.unafei.or.jp/english/pdf/PDF_rms/no77/09_p23-37.pdfНяма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress