Center for Liberal Strategies

14 април, 2010

Пари и реформи

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 07:58

През последните няколко дни две съобщения откъм правителството и неговия ръководител се стекоха по начин, който просто не мога да пропусна да отбележа.

На датата 2010-03-31 в заседанието на правителството под точка 23 се приема Постановление на МС № 57. С него се взема решение за увеличаване на капитала на държавното дружество “Национална Спортна База” ЕАД със 108 милиона лева. Както стенограмата на това заседание ясно показва, премиерът поканва вносителя - министъра на физическото възпитание и спорта - да обоснове предложението. Той го прави, и от думите му става ясно, че парите ще отидат за строителство на многофункционална спортна зала в София на 4-ти километър. След изказването на спортния министър, министър-председателят заявява: “исках на колегите да им стане ясно за какво става въпрос. [очевидно тук се гласува] Приема се.” С други думи и на министър-председателя, и на всички министри им е ясно за какво става въпрос - държавата има пари и ги дава за спортна зала.

Само единадесет дни по-късно, на датата 2010-04-11, министър-председателят гостува на Нова Телевизия в предаването “На 4 очи”. Там, по-точно в отговор на въпрос какво става с реформите и как се отнася към критики на разни икономисти (кой знае защо всички изброени от Цветанка Ризова като пример за загрижени за реформите икономисти са на име Георги :), че процесът на реформи не би трябвало да спира, той заявява следното: “Аз искам да знаят, че реформи се правят и със пари” (това е в момент 29:09 от предаването). В по-късен момент на предаването (56:44) той доизяснява: когато бездънната каца бъде уплътнена, за да не изтича, и се понапълни с пари, чак тогава ” ще можем да свършим и тези неща които, за съжаление, сега без пари не можем да свършим”. Тълкувам тези думи по следния начин: реформи няма, защото няма пари, а парите са необходимо условие за реформи. Не приемам тази логика, но министър-председателят има свещено право на мнение различно от моето. Не само това, но неговото мнение е значително по-важно и меродавно от моето, защото все пак той е търчал по избори и е печелил доверието на хората, а аз само стоя отстрани, наблюдавам и коментирам.

И все пак, подписът на министър-председателя под Постановление № 57 и думите на министър-председателя в “На 4 очи” означават едно:

Пари за реформи няма. Пари за спортна зала има.

За реформите кацата е пробита и първо трябва да се уплътни, чак след това да се мисли да се прави нещо. За спортната зала кацата не е пробита, няма нужда да се уплътнява и да се чака.

Това са приоритетите.

Послепис: публично изказвам изключителна благодарност към същия този министър-председател на България за публикуването на стенограмите от заседанията на МС в интернет. Благодаря!3 Коментара »

 1. Браво Gogi. Предполагам сте разбрали, че ще има е 15 милиона за “Българския Лувър”…

  Тенденцията е ясна! :)

  Коментар от Димитър — 14 април, 2010 @ 09:31

 2. [...] Георги Ганев, Пари и реформи [...]

  Pingback от Блогът за икономика » Blog Archive » Избрано – 19.04.2010 — 19 април, 2010 @ 03:44

 3. [...] Георги Ганев, Пари и реформи [...]

  Pingback от Избрано – 19.04.2010 — 19 април, 2010 @ 04:02

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress