Center for Liberal Strategies

10 март, 2010

Бюджетът като нещо за ядене

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 08:34

“Не осъзнава ли вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, че хората не ядат балансиран бюджет и не ги интересуват неговите хвалби.”

Това е цитат от ярка медийна изява вчера на бившият министър-председател на България Сергей Станишев (препратката е към агенцията, цитирана от повечето съобщения като първоизточник на информацията).

За второто най-вероятно е прав.

Но аз бих искал да се позанимая с първото.

Всъщност, напълно съм съгласен с екс-премиера. Даже нещо повече. Напълно съм съгласен с още по-общия случай, а именно този без стесняващото понятие “балансиран”. Хората изобщо бюджет не ядат. Бюджетът не е предназначен и не може да служи за нахранване на цяло едно общество.

Идеята, че съществува някакво състояние на бюджета, което позволява всички да се нахранят от него, е доста интересна. Всъщност е много Кейнсианска - влизаш в рецесия/депресия, отваряш огромен бюджетен дефицит, хората се нахранват и всичко приключва по живо по здраво. Това е фундаменталната, дълбинна философия на Кейнсианството - от нищо правиш нещо посредством емисия на (публичен) дълг. (Държа да отбележа, че за разлика от много други аз не смятам, че това е философията на самия Кейнс - твърдо съм убеден, че ако беше живял само няколко години отвъд 1946 той щеше да е един най-отявлените анти-кейнсианци).

Един от железните, но много неприятни, закони на икономиката е, че от нищо нещо не става. Дори трупането на дълг да ти решава някакъв проблем в момента, този дълг трябва да се плаща в бъдеще. От бъдещи поколения. Ако си ползвал бюджета за ядене, тогава изяденото в крайна сметка е отишло в тоалетната, а дългът си стои и трябва да се плаща. Дали ще се плаща с реални лишения или с унижения и загуба на чест и репутация, или и с двете, последиците са едни и същи - стоиш беден.

Тук бих препоръчал на уважаемия екс-премиер сега, когато има възможност да почине от носенето на отговорност за държавата, освен да пише да се занимае и с четене. Конкретно, препоръчвам “Комуналният капитализъм” на Румен Аврамов. Там върху много страници и с подобаващи конкретни цитати е показано как храненето на цяла една нация от бюджета води от една криза към друга. И винаги, без изключение, сред основните оправдания за трупането на дълг и товаренето на бъдещите поколения с лишения и/или унижения, е идеята, че “хората балансиран бюджет не ядат”.

Освен това бих препоръчал на премиера да прочете самия себе си. Явно за година и нещо е настъпила сериозна промяна в собствения му светоглед, който през ноември 2008 изглежда по отношение на бюджета и неговата балансираност по доста различен начин. Цитирам дословно: “Излишъкът остава важна котва за стабилността на страната, гаранцията на валутния борд и обменния курс на лева, които ще бъдат гарантирани с новия бюджет, както и много други аспекти, допълни министър-председателят.” Изречено е на 19 ноември 2008.

Напълно съм съгласен с версията на Сергей Станишев от 2008-а. За разлика от бюджета, стабилността на страната, гарантираността на паричния режим и на здравината на националната валута, колкото и странно да звучи за някои, наистина се ядат. Те буквално се превръщат, с времето разбира се, не само в повече храна, но и в повече блага, в по-висок стандарт на живот, в повече достойнство.

И накрая една малка заядлива забележка. Бюджет общество не храни. Но определено може много добре да нахрани някои добре подбрани негови членове… Дали версията на Сергей Станишев от 2010-а няма точно това пред вид?4 Коментара »

 1. izkazvaneto na eks premiera ne kazva 4e spored nego tova 4e e balansiran biudjeta e lo6o, ili 4e trqbva da se stiga do deficit, a kazva 4e ne e dobre da se hvali6 4e si skalypil balansiran biudjet pri polojenie 4e “horata nqmat kakvo da qdat” obrazno kazano. Nablqga se pove4e na momenta s hvalbata, a ne na momenta s Keins ;)
  Pozdravi

  Коментар от Pencho — 10 март, 2010 @ 09:29

 2. Съгласна съм напълно с публикуваното мнение. Сред хората у нас битува мнението, че ако има икономически проблеми, то “държавата трябва да даде”. Разбира се не се взема под внимание, че в голяма степен “държавата това е бюджетът”, който пък се пълни от нашите данъци. Подобно отношение е типично за постсоциалистическото общество.

  Ето защо считам, че една от грешките на правителството и особено на СД е, че не направиха професионална правителствена кампания за хората под надслов например ” какво е държавен бюджет и как ще го управляваме в криза”. При все че медиите бяха толкова благоразпоолжени към тях в началото, пък и още са. Точно обратното, такива PR гафове направиха, че накараха хората да мислят, че са некомпетентни и затова “не дават от бюджета”. Именно върху подобни възприятия кега социалистите ще градят своята кампания, а те са сериозен опонент. На правителството ще му бъде особено трудно в новата ситуация да се явява по различни медии, да отбива атаки и заедно с това да прави антикризисна политика, доколкото изобщо има такава.

  Все пак сме посткомунистичека държава и тенденцията постоянно да се разчита на бюджета като на хранилка продължава да бъде “възпитавана” у нас. Пък и външната ситуация е доста подкрепяща в това отношение: Гърция, например.

  Коментар от циник — 13 март, 2010 @ 05:55

 3. [...] Георги Ганев, Бюджетът като нещо за ядене [...]

  Pingback от Блогът за икономика » Blog Archive » Избрано – 16 март 2010 — 16 март, 2010 @ 06:50

 4. [...] на криза, а именно, че по време на криза трябва да ядеш бюджет, т.е. да отвориш бюджетен дефицит чрез емисия на [...]

  Pingback от Center for Liberal Strategies » Двама мислители - две мнения — 19 март, 2010 @ 03:36

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress