Center for Liberal Strategies

25 февруари, 2010

Q&A за “Наглите” и “Октопод”

Публикувано в: Uncategorized — Daniel @ 01:39

Как оценявате операциите „Наглите” и „Октопод”? Успех ли са те за българските власти? Може ли да се говори, че това е началото на борбата с организираната престъпност?

 

„Наглите” са определен успех. За първи път държавата стига до сериозна група за отвличания. Дали доказателствата ще издържат в съда е друг въпрос, но самият факт на разкриване е крачка напред. Държавата показа по-голям потенциал, което респектира престъпния свят, поне временно. 

 

По втората операция („Октопод”), за първи път държавата се изправя срещу едно от най-високопоставените лица, които в общественото съзнание се свързват с подземния свят. Случаят „Алексей Петров” е прецедент и като възможност да се осветли ролята на службите в българската политика, специално обвиненията за участие на ДАНС в партийно строителство (РЗС). Не на последно място, този случай е свързан и с един от най-тъмните периоди в дейността на българската прокуратура: периода „Филчев”. За този период съществуват много съмнения (огласявани неведнъж) за нередности и дори престъпления, извършвани от кръга на бившия Главен прокурор. Решение на Съда в Страсбург от 2009 г. открито говори за провал на българската държава да разследва ефективно и безпристрастно част от тези съмнения. Операцията „Октопод” може да помогне в това отношение.

 

В този смисъл, тези операции са успешни и заслужено допринасят за доверието в кабинета и определени министри. Друг е въпросът, че кабинетът може би прекалено ги развява по медиите и ги превръща в гвоздея на политическия си ПР. В дългосрочен план това може да се окаже проблем, тъй като ще създаде очаквания за непрекъснати серии от подобни операции. Такива очаквания са нереалистични и вредни.

 

Очаквате ли успешен завършек на операция „Октопод”?

 

Надявам се поне на частичен успех. Операцията не може да изпълни всички очаквания, които е създала: а именно, че ще сложи край на връзката между власт и подземен свят. Тази връзка, подозирам, е с по-дълбоки корени, които едва ли могат да се отсекат с един замах.

 

Мислите ли, че евентуален провал на „Октопод” може да доведе до политическа криза и нестабилност?

 

Мисля, че при съдебен провал на „Октопод” и „Наглите” рейтингът на правителството и Борисов ще паднат стремглаво. Политическа криза не очаквам, обаче. В крайна сметка, предходните две правителства искараха своите мандати докрай при много нисък кредит на обществено доверие.

 

Какво показват подобни зрелищни полицейски арести? Това опит за политически ПР ли е или сериозна заявка за борба с организираната престъпност?

 

И двете. Правителството рискува своята репутация, което говори за сериозни намерения. Същевременно използва операциите за ПР и повишаване на рейтинга. По мой вкус повече скромност не би била излишна. Но все пак в ситуация на остра междупартийна конкуренция, такова поведение е разбираемо.

 

Според Вас подобни акции действат ли възпиращо на останалите престъпни групи?

 

Мисля, че възпиращ ефект съществува, който е подкрепен от статистиката на падащи тежки престъпления в периода след операциите. Преди това бяхме свидетели на ескалация на тежки престъпления. Дълготрайността на този ефект зависи от съдебната съдба на двете операции.

 

Често ставаме свидетели на взаимните обвинения между полицията, прокуратурата и съда. Оптимист ли сте, че тази порочна практика ще престане и институциите ще започнат да си вършат работата?

 

Обвиненията между властите не са полезни, но са неизбежен ефект на разделението на властта. Бих се притеснил повече, ако всички заговорят по всички въпроси с един глас, особено по такива политически натоварени въпроси, като борбата с организираната престъпност. Добре е, че имаме независими едни от други съд, прокуратура и полиция: това е допълнителна гаранция, че с властта няма да бъде злоупотребено, било по политически причини или в защита на корпоративни или частни интереси.

 

На пръв поглед изглежда, че правителството на Бойко Борисов е първото, което предприема реални действия срещу организираната престъпност и корупцията в страната. Съгласен ли сте с това твърдение? На какво според Вас се дължи това?

 

Борисов е първият разбрал, че рейтингът на правителството му зависи от реални резултати срещу корупцията и организираната престъпност. Не от институционални и законови реформи, а от реално разкрити престъпления. Опитът на предходните правителства показа, че правенето на антикорупционни стратегии, екшън планове и антикорупционни агенции е котрапродуктивно: то засилва цинизма в обществото и сваля рейтинга на политиците, тогава, когато няма конкретни резултати от тези действия. В този смисъл, Борисов е рационален играч, който се стреми да бъде преизбран. От него зависи дали ще успее.

(Въпросите са на журналиста Боряна Джамбазова)Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress