Center for Liberal Strategies

12 февруари, 2010

Размисли по БВП флашката

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 04:51

Поредни интересни неща в поредната флашка (официално име: експресна оценка) за БВП, този път за четвърто тримесечие на 2009, което значи и първа догадка за БВП за цялата 2009.

На мен лично четвърто тримесечие ми излезе по-слабо, отколкото очаквах. При прочит на по-дребния шрифт обаче изненадата не е чак толкова голяма - по производствения метод селското стопанство, индустрията и услугите си спадат горе-долу колкото очаквах (услугите дори ме изненадаха положително), явно основният спад е в т.нар. корективи, които основно се състоят от косвени данъци (да не забравяме, става въпрос за сравнение с доста силното откъм приходи точно по тези пера четвърто тримесечие на 2008). От другата страна това най-вероятно, когато по-подробните таблици излязат, ще се появи много сериозен спад на държавното потребление - било то колективно или индивидуално. Всъщност, напълно логично, човек като сравни колко милиарда лева бяха изразходени в края на 2008 и колко - в края на 2009.

Може би най-важният с оглед очакванията за това кога ще свърши кризата показател е този за инвестициите. Те продължават да спадат. Но за пръв път от шест тримесечия насам втората производна е положителна, т.е. и спадът спада. Да видим дали това ще продължи.

И накрая вече превръщащата се в традиция задявка със сезонното изглаждане. Използвайки същата процедура като миналия път, разширявайки малко хоризонта до началото на тримесечните данни за БВП през 1995, се получава резултатът на графиката по-долу - БВП на България по тримесечия, сезонно изгладен, в реални константни левове от 2001 (кликнете да я видите в по-едър план):

В тази перспектива ясно се вижда как спадът в БВП при кризата от 1996 продължава четири тримесечия - всяко сезонно изгладено тримесечие през 1996 е по-слабо от предходното. А нещата съвсем не са така при кризата от 2009 - там има спад, даже би могъл да бъде наречен срив, само в едно единствено тримесечие - първото.

След него и при новите данни тенденцията сезонно изгладеният БВП се запазва вече трето тримесечие. Нямам голямо доверие в точността на тази сметка, сезонното изглаждане изисква значителна работа, аз го правя тук по най-простия начин, но все пак… трето тримесечие поред… може би има нещо.2 Коментара »

  1. [...] Ганев отново си е поиграл със сезонни изглаждания и е получил следната графика на растежа на БВП на тримесечна база. [...]

    Pingback от Блогът за икономика » Blog Archive » БВП на България на тримесечна база — 17 февруари, 2010 @ 08:42

  2. [...] Ганев отново си е поиграл със сезонни изглаждания и е получил следната графика на растежа на БВП на тримесечна база. [...]

    Pingback от БВП на България на тримесечна база — 17 февруари, 2010 @ 09:05

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress