Center for Liberal Strategies

11 февруари, 2010

Интересни данни - не толкова за износа, колкото за вноса

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 02:39

Днес излязоха новите предварителни данни за външната търговия на България, този път за месец Декември и съответно за цялата 2009. Любопитни неща.

Първото, и по-малко любопитно, е, че за втори пореден месец износът регистрира ръст спрямо съответния месец на предходната година, при това динамиката на показателя се подобрява (намаляващ спад или увеличаващ се ръст) за осми пореден месец. Това вече е ясна тенденция, най-вероятно е да продължава и в момента. Тази тенденция ясно се вижда и на графиката по-долу, която показва процентната промяна в износа (синята линия) и вноса (червената линия) спрямо същия месец на предходната година през 2008 и 2009.

Второто, и по-интересно, е, че вече има нова тенденция и в динамиката на вноса. След като между април и октомври 2009 тя се “приплъзваше” между стойности на спад от около 33-40 % без ясен тренд, за ноември и декември се забелязват явни признаци на все по-малък спад, т.е. динамиката става все по-малко отрицателна. Това всъщност е много важен индикатор за достигане на дъно не само при външното търсене, но и при вътрешното търсене в България. Независимо дали то е потребителско, производствено (суровини, горива…) или инвестиционно (инвестиционни стоки), това е очевиден признак за вече достигнато дъно и във вътрешната конюнктура, която, както знаем, се движи с няколко месеца закъснение от световната.

Да видим дали тенденцията ще се затвърди.Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress