Center for Liberal Strategies

23 януари, 2010

Илиян Михов и “прибързването” с еврото - по-точната интерпретация

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 06:59

Цяла седмица вече слушам, чета, гледам и се опитвам да си подредя в главата новините свързани с Илиян Михов. Тъкмо си помислих, че нещата ми се поподредиха и днес бум, в уважаван от мен вестник (поне в онлайн изданието му, виж тук) гръмва новината, че видите ли Илиян бил на позиция да не се прибързва с влизането в еврозоната. Леко фрапиран, че един друг наш стар спор с Илиян се възражда, скочих върху оригинилния източник на тази информация - интервю на Илиян с Кирил Вълчев по Дарик, пускам си аудиото, слушам, слушам и подобно нещо не чувам. Чувам нещо съвсем различно. Въпрос към Илиян “защо България трябва да въведе еврото бързо, впрочем тази идея има редица противници”. Отговорът: “… сега…според мен… бързо… трябва да се въведе еврото след като минем през нормалните стъпки, няма нужда сега да прибързваме, защото някакси по-добре е да минем през цялата процедура, която е установена от Европейския Съюз, от Централната Банка…” (очевидно се визира ЕЦБ).

Това не може да бъде интерпретирано като изказване, че “няма нужда да се прибързва с влизането в еврозоната”. На тази интерпретация й липсва много контекст. Под “бързо въвеждане на еврото” Илиян разбира едностранна евроизация, т.е. въвеждане на еврото без да се минава през процедурите на ЕС и на ЕЦБ. Това за него значи фразата “въвеждане на еврото бързо”. И именно към това нейно значение е насочен и неговият отговор “няма нужда сега да прибързваме”, а че трябва да си минем през голготата, през която всички уважаващи себе си членове на ЕС минават. В никакъв случай той няма пред вид да забавим опитите да влезем в ERM2 и след това възможно най-бързо, но според правилата, в еврозоната.

Именно и затова на Кирил Вълчев веднага му се налага да обясни въпроса си, а именно, че става въпрос за напомпване на бюджетен дефицит като по-важно в момента, отколкото опита да влезем в ERM2.

Според мен е изключително важно това да се изясни, защото неточните интерпретации в този момент и по отношение на паричния режим могат да се окажат с много неприятни последици.Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress