Center for Liberal Strategies

17 януари, 2010

Студено ли е през януари?

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 12:18

Преди малко постнах информацията, че всъщност всички налични световни бази данни с термометърни измервания на температурата на повърхността на земята са недостоверни. И единствените измервания, на които вече може да се разчита, са сателитните.

И точно тук последните две седмици има странно развитие, което е много показателно за разликата между време и климат.

Вече всички доста се наслушаха на новините за рекордно ниските температури и високи снеговалежи в огромни части от северното полукълбо през декември и януари. Няколко хиляди рекорда по измерени ниски температури и високи стеговалежи бяха отчетени за последните петдесетина дни в САЩ, Канада, Северна и Централна Европа, Сибир, Китай, Корея. Навсякъде по тези места се твърди, че поне според термометрите това са сред най-студените декември и януари откак има подобни измервания.

Но това са само няколко места по света, земното кълбо е доста по-голямо и е покрито предимно с… вода. А сателитните данни показват, че всъщност от глобална гледна точка Януари е сред рекордьорите по най-високи температури откак има подобни изследвания (започнали през декември 1978). Дори през изминалата седмица, на 13 януари, сряда, сателитите са отчели не просто най-топлия 13-и януари за тези тридесетина години, но най-топлия януарски ден изобщо! И това насред целия замразилник по толкова много места!

Поуката е ясна: времето не е климат. Това, че времето на някои места е кофти не означава, че температурите в целия свят вървят в определена посока. Това важи както в посока нагоре, така и в посока надолу. Изводът е, че отделни единични събития от областта на времето - студена вълна в северното полукълбо, гореща вълна в Средиземноморието, ураган или тайфун в тропиците - не могат да служат за изводи за това накъде върви климатът. Такава работа могат да вършат само обобщени данни, покриващи по възможност цялото земно кълбо и относително дълги периоди от време, за предпочитане поне хиляди години. По-добре десетки хиляди - поне няколко ледникови и междуледникови периода.

А иначе топлият световен януари, който ни показват сателитите, е нещо напълно очаквано. Тази година е година на Ел Ниньо - първият след 1998 по силата на добре известния му дванадесетгодишен цикъл. Предварително се знае, че ще е топла. Също така предварително се знае, че тази топлина ще се дължи на десетилетната осцилация на Пацифика, не на въглеродния двуокис.Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress