Center for Liberal Strategies

11 януари, 2010

Я виж ти! Ръст в износа за ноември

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 12:06

Странни работи стават напоследък с данните на България. Първо, и НСИ и БНБ взеха, че си направиха нови сайтове, данните са представени и могат да се теглят по-добре, и особено за НСИ подобрението е много чувствително (при БНБ е по-малко само защото там и преди нещата не бяха зле)! Похвали и благодарности!

Ама освен външният вид, и съдържанието май взе да става изненадващо. Днес (а може би още в петък, ама аз днес ги видях) излязоха предварителните данни на НСИ за външнотърговския стокообмен за ноември 2009 - те са за търговията с трети страни (разбити по отделни групи страни) и за търговията с ЕС, все още само обобщена. Новината е, че спрямо ноември 2008 има номинално нарастване на общия износ на България от 2097 на 2175 млн. лв. Това се случва за пръв път от тринадесет месеца.

Междувременно вносът продължава да спада с по над 25 %, така че търговският дефицит (fob) за втори пореден месец намалява спрямо същия месец на 2008 с по над 1 млрд. лв. ! Това навежда на мисли.

Вярно е, че един месец пролет не прави.

Но тази новина идва на гърба на редица други. Търговският дефицит за ноември 2009 е най-малък за месец ноември от седем години насам. Динамиката на износа (намаляващи темпове на спад и достигане до растеж) се подобрява вече седми месец. Динамиката на вноса също се подобрява, но много по-слабо и само за четвърти месец, като още е много далеч от положителните стойности (не че това е добра новина). Дванадесетмесечният търговски дефицит (и cif, и fob) намалява вече тринадесети месец и е под два пъти по-малък от върха си, достигнат през октомври 2008. В десет от последните дванадесет месеца динамиката на износа е по-добра (по-положителна или по-малко отрицателна) от динамиката на вноса. Всички тези неща накуп започват да ми звучат като тенденция.

Тази тенденция трябва да е много неочаквана за всички, които твърдяха, че големият търговски дефицит и съответно дефицит по текущата сметка на България се дължи на надценен и все по-надценяван реален курс на лева и съответно загуба на конкурентоспособност. Ако това беше така, то и двата дефицита би трябвало в условия на криза да намаляват много по-бавно и само след като относителна дефлация у дома причини, първо, достатъчно значимо реално поевтиняване на лева при сегашния фиксиран курс и, второ, ужасяващо (виж Прибалтика) реално свиване на националния доход и оттам на вноса. Относителна дефлация в България спрямо Еврозоната няма. Левът продължава да е фиксиран на 1.95583. В България има реален спад на националния доход, но той е абсолютно среден за Европа и, основно заради Китай, само малко по-лош от средния за света, така че спадът във вътрешното търсене и съответно в търсенето на вносни блага е видимо по-малък от спада във вноса. И едновременно с това и търговският дефицит, и този по текущата сметка се подобряват с огромни темпове. Нещо май с учебника от старото чекмедже не е наред, поне в случая на България. Продължаваме с внимание да следим данните.Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress