Center for Liberal Strategies

11 декември, 2009

И последно малко за фискалния резерв, след последния месец

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 02:51

Добявам това само с цел да завърша темата за фискалния резерв, която ужким напусна пространството, но явно не съвсем.

Та последната ми бележка по фискалния резерв и неговото активно управление е полит-икономическа. Всяко, абсолютно всяко, активизиране на тези данъкоплатски пари в посока българските банки е изключително коварен капан за политиците, които го направят. Причината е проста. Както вече стана ясно от предишните постинги, голяма нетна полза от подобен ход няма да има нито за икономиката, нито за средния данъкоплатец. Оттам и политически ползи за политиците по тази линия няма да има. (Виж, по други линии, кой знае…)

Но политически разходи ще има, неминуеми и големи. Те ще възникнат поради логистиката на активизирането на парите. Ще трябва да се изберат банки, в които тези пари да се държат на така въжделяваните няколко процентни пункта депозитна доходност. За този избор ще има процедура и някакви държавни хора ще вземат решение към коя банка колко данъкоплатски пари да се насочат и при какви условия. Дори да приемем, че процедурата е напълно чиста и честна, че всички решения се вземат прозрачно и принципно, без компромиси и задкулисни мисли и действия, т.е. дори да приемем че процедурата се осъществи от набор хора с моралната висота поне на Всевишния и всички негови пророци (според съответната религия на читателя), в България днес тази процедура със сто процентова сигурност ще бъде представена като корумпирана, безпринципна, омърсена, скандална и крадлива. И не само ще бъде представена за такава, но обществото ще бъде напълно убедено в тази представа. Ако някой има нужда от убеждаване в този извод, да драсне един коментар отдолу, ще обменим мисли.

Следователно политиците, които ще извършат тази процедура, няма да получат никаква политическа или обществена полза срещу нея, но със сигурност ще получат твърдото убеждение от страна на обществото, че са крадливи и корумпирани поне в това си действие. Те ще платят тази цена с абсолютна сигурност, независимо дали действителните им помисли и действия са чисти или не.Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress