Center for Liberal Strategies

15 март, 2012

Изведнъж имало ръст на преките чужди инвестиции през 2011

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 01:20

Ревизиите на данни е нещо напълно нормално, даже полезно. Но понякога то много ясно показва колко малко знаем, особено текущо. Поредният пример в това отношение е ревизията на данните за преките чужди инвестиции в България за 2010 и за 2011, извършена с публикуването на платежния баланс за януари 2012. Този път промените са значими. (още…)

12 март, 2012

Към 12 март България е с най-евтин бензин в Европа

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 03:00

През последните седмици се разразиха протести срещу цените на горивата. В първоначалните моменти на тези протести, се твърдеше, че българите се радват на един от по-скъпите бензини и един от най-скъпите дизели в Европейския Съюз. Дори преди две седмици лично участвах в едно радиопредаване, където се цитираха данни, че в ЕС има 12 страни, в които дизелът е по-скъп от този в България. Момчетата (много свестни, между другото), които го твърдяха, ми цитираха сайта energy.eu. На следващия ден аз отидох там и си свалих данните. Те са за крайната цена на литър бензин Евро95 и литър дизел, като нарочно си свалих таблиците, в които са дадени по разбивка - цена на доставения петрол, т.нар. марж (за него по-долу), акциз и ДДС. Та към 2012-02-28 нещата изглеждаха така: (още…)

9 март, 2012

Данни за плоския данък и подоходното неравенство

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 08:47

В последно време към винаги и принципно мразещите плоския данък синдикати в България се прибави и гласът на БСП. Естествено, на него му се налага да е доста по-нюансиран, защото все пак именно БСП беше на власт, когато този данък беше въведен и с нейните гласове през 2008. Та нюансът, по стародавна идеологическа традиция на тази партия, е изрядно изведен от най-добрите примери на диалектическия материализъм. А именно, плоският данък тогава, за момента, е изиграл своята положителна роля, постигнал бил историческите си задачи, но сега вече в новата обществено-икономическа обстановка, след още няколко години на единство и борба на противоположностите и на количествени натрупвания, нещата са качествено различни и този данък вече не е желателен. Конкретно, плоският данък бил помогнал да се изсветли икономиката, но вече създавал, по думите на лидера на БСП, “огромно разслояване и огромни несправедливости”. Очевидно, след като се предлага отмяна на плоския данък, в очите на БСП този данък е основна причина за появяването на тези разслоявания и несправедливости.

И така аргументът на двете основни леви партии в България - синдикатите и БСП - е, че плоският данък може би е имал някаква положителна роля по изсветляването на икономиката, но категорично е причинил увеличаване на неравенството в страната.

(още…)

Задвижвано от WordPress