Center for Liberal Strategies

24 февруари, 2012

Цената на горивата - препратки към “стар” текст

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 02:14

Напоследък отново гръмко се заговори за цената на горивата. Търсят се обяснения за случващото се. Търсят се и прогнози за бъдещето.

Вчера и днес се появиха едни много показателни графики за съставните части на крайните цени на бензините, могат да бъдат намерени например тук. Няма нужда от много четене или специализирани познания, за да се види, че най-големият компонент в цените и на бензина, и на дизела, е държавното облагане или друг наложен от държавата разход - например биокомпонента в дизела. И докато ДДС е 16.6% от крайната цена, то за останалото до 42-44% отговарят акцизите и другите наложени от държавата оскъпители - става въпрос за около една четвърт от крайната цена. Без това наложено от държавата, по силата на някакви нейни политики, оскъпяване, цената на литър бензин в момента би била вероятно под 2 лв. Повишаването на акциза е един от основните оскъпители на бензина и дизела през последните години в България, напълно сравним с повишаването на световната цена на петрола.

И така стигаме до един мой текст отпреди година в списание Форбс, който е наличен в блога на списанието в момента. Основната мисъл там не се е променила и няма как да се промени за някаква си година. А тя е, че скъпите горива и тяхното непрекъснато поскъпване не са нещо нежелано. Те са нещо желано, нарочно търсено, със съответни нарочни политики насочени именно към непрекъснато оскъпяване на горивата. Целта е горивата да станат толкова скъпи, че хората да ограничат тяхното ползване, което ще доведе до намаляване на емисиите въглероден двуокис. Именно тези емисии според идеологията, захранваща политиките на поскъпване на горивата, са опасност, която доминира над краткосрочния интерес на човешките общества да живеят по-добре.

Да, горивата поскъпват, при това доста. Но в много голяма степен това не се дължи на Малтусианска криза (колкото и на някои да им се привижда такава), а на Малтусианска идеология.

Задвижвано от WordPress