Center for Liberal Strategies

24 август, 2011

Важен момент за индекса на широките пари

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 09:49

(обновена 2011-08-29)

Знам, че това е май твърде специализирано, но все пак си струва да се отбележи важен момент в паричната история. Данните от паричния отчет за юли 2011 сочат, че реалният индекс на широките пари, след 20 години митарства из дълбините, се върна на нивата от 1991.

Казано другояче, след 20 години реалната парична маса в Бг се възстанови до нивата от началото на прехода, т.е. от момента, в който цените бяха освободени и и понятието реална парична маса изобщо придоби някакъв смисъл.

Мога да разказвам с часове за тази графика, но нека просто бъде фиксиран фактът:

(още…)

23 август, 2011

Интересен резултат за “капитализма”

Публикувано в: Uncategorized — Gogi @ 04:38

Много интригуващо съобщение за изключително интересен експеримент с участието на бащата на експерименталната икономика Върнън Смит - оригинално съобщение тук, превод на български достъпен тук. Далеч съм от мисълта да преразказвам, само имам две отбелязки.

Първо. Капитализмът дава възможност на тези, които искат да са богати и щастливи, да го направят. На тези, които не искат, и той не може да помогне.

Второ. Резултатите са много близки до основната интуиция на “Богатството на народите” на друг един Смит - Адам. Все пак много често и много удобно от разни морализатори по повод капитализма и пазарите се забравя, че Адам Смит е морален философ. Той тръгва от въпроса какво е добро, справедливо, морално между хората. И достига до отговора, че това е оставеният на мира свободен пазар.

Задвижвано от WordPress